Vad är skillnaden mellan vanlig och medicinsk fotvård? 

“Fotvård” är ett ord som används på ett något otydligt sätt i vardagen. Faktum är att fotvård, det vill säga vård av fotens hud och naglar, kan vara antingen mer av medicinsk karaktär, faktiska hälsoproblem, eller mer av skönhetsbehandlingar. I denna artikel kommer vi att titta på skillnaden mellan dessa två. 

 

Vanlig fotvård 

Det som kallas “vanlig” fotvård är fotvård av kosmetisk karaktär. Här är inte fokus på sådant som besvärar kunden och dennes hälsa utan på att göra fötterna så estetiska som möjligt. Denna typ av fotvård erbjuds oftast vid spa, skönhetssalonger eller andra företag som specialiserar sig på skönhetsprocesser. 

Denna typ av fotvård hos AMYTIZ.se kan innebär att man får döda hudceller borttagna, låter mjuka upp huden, får manikyr och klippning av tånaglarna (inklusive utsmyckning i form av färger, smycken och så vidare) samt tar bort lätta förhårdnader eller annat som inte ser bra ut estetiskt sett. Behandlingarna är tänkta att vara avslappnande för kunden och medför inget direkt obehag. 

 

Medicinsk fotvård 

I motsats är medicinsk fotvård inriktade på sådant som orsakar besvär och hälsoproblem för patienten vad gäller just deras fötter. Medicinsk fotvård utförs av personal med medicinsk utbildning som är utbildade i att bedöma och ta hand om sådana problemen samt ge information till patienter i förebyggande syfte. Problemen kan vara allt från ytliga sjukdomar till diverse interna störningar såsom nervproblem. 

Besök hos medicinsk kunnig personal innefattar alltid en genomgång av tidigare sjukdomshistorik gällande ens fötter innan själva proceduren börjar. Man kollar även vilka mediciner patienten går på och har gått på för att se vilken roll dessa kan spela. Sedan fastställer personalen och patienten vad exakt som är problemet. Personalen gör sedan en rutinmässig kontroll av patientens fot/fötter där man kontrollerar saker som blodcirkulationen, eventuella nagelproblem (i form av inväxta naglar, missfärgningar eller förtjockningar och så vidare), ovanligheter på huden eller tecken på pågående eller kommande infektioner. Man kollar även hur nerverna i foten funkar. 

 

Man åtgärdar sedan det specifika problemet på olika sätt. Det kan handla om att patienten får diverse läkemedel av olika slag eller att personalen behöver göra något åt det på plats, till exempel genom att fixa till infekterade naglarna med olika sterila verktyg. Vid svåra förhårdnader eller andra mer komplicerade hudproblem kan det även krävas borttagande med skalpell. Efter eventuella ingrepp eller efter att ha gett patienten recept för sina problem ger personalen, som tidigare, information om hur patienten bör ta hand om sina fötter i förebyggande syfte. 

Som man kan utläsa ovanför kan fotvård alltså innebära väldigt olika saker, där den ena i praktiken är en väldigt lätt “skönhetsoperation” och den andra en medicinsk process.